Pàgines

19 d’abril 2017

Galtes de porc al forn {Projecte Roca}

S'ha acabat la Setmana Santa! Encara em queda el pastís de pastanaga i moniato per publicar però a vegades l'agenda mana: avui és el 3r dimecres de mes i toca #projecteroca! 




Ja sabeu, el projecte que pretén posar fotos al llibre de Joan Roca: La cuina de la meva mare. Llibre que destina tots els seus beneficis al banc dels aliments de Girona.   

A més, després de tanta dolçor al llarg dels darrers dies, ve de gust un xic de sal, oi? 

Aquest mes la Beatriz de 2 mandarinas en mi cocina ens ha proposat les galtes de porc. M'encanten!!!! ♥ Però la meva primera preocupació va ser: "d'on trec jo galtes de porc?!" Si les hagués demanat al carnisser, alguna cosa hauriem fet però ja he tingut un parell d'experiències divertides amb els carnissers de la zona i m'estimo més espavilar-me per altres vies. I quina ha estat la solució? Doncs els meus pares! ☻ Ens han vingut a visitar per Setmana Santa i amb ells van arribar 5 galtes de porc precioses importades directament de Sant Gregori!! 







Les galtes de porc, tal i com les fa la meva mare, són francament delicioses! A més, la recepta familiar és pràcticament igual que la d'en Joan Roca. La diferència principal és que la meva mare acostuma a rostir les galtes de porc a la cassola. 

A mi m'agrada el forn! MOLT! Mentre ell va treballant em dóna temps per fer altres coses i el temps és or per mi així doncs... les galtes directes al forn!


Ingredients - per 4 persones


Per les galtes

  • 4 galtes de porc
  • Sal
  • Pebre
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • 2 cebes
  • 3-4 grans d'all sense pelar - en J.R els talla per la meitat
  • 2 tomàquets 
  • 1 branca de farigola
  • 1 fulla de llorer
  • 100 grams de cervesa - en J.R hi posa 100 grams de vi ranci
  • Aigua - si cal


Per l'allioli negat

  • 2 grans d'all 
  • 30 grams d'oli d'oliva


Procediment


Per fer les galtes

  • Escalfem el forn a 180°C
  • Rentem bé les galtes i les assequem amb paper de cuina.
  • Les salpebrem al gust.
  • Les col·loquem dins una safata de forn i les reguem amb l'oli d'oliva.
  • Les posem al forn i deixem que agafin un xic de color.
  • Seguidament tallem la ceba a juliana i l'afegim a les galtes juntament amb els grans d'all.
  • Deixem que la ceba quedi tova i hi afegim els tomàquets tallants a daus i les herbes.
  • Així que les verdures s'hagi estovat, hi tirarem els licors i girarem les galtes per tal de regar-les completament.
  • Les deixarem coure una estona més fins que quedin ben rostides. 
  • Si cal, les girarem un parell de vegades i hi afegirem aigua per afavorir-ne la cocció. Han de quedar ben meloses.
  • Una vegada tenim les galtes cuites, les traiem del forn, i amb les verdures i el suc de la safata en farem una salsa tot passant-t'ho per un colador ben fi (el colador xinès va perfecte).
  • Seguidament tornarem a posar les galtes al forn, les banyarem amb la salsa i les deixarem coure un parell de minuts més. 

Mentrestant farem l'allioli negat. Aquesta salsa tan catalana, no és res que un allioli dels clàssics sense intentar o pretendré que lligui. 

  • Piquem els alls dins el morter.
  • Hi afegim l'oli i ho barregem tot bé.


Finalment tastem la salsa de les galtes amb una molla de pa i, si cal rectifiquem de sal i pebre.  Si tot està al nostre gust, ja les podem treure del foc i les podem servir amb un parell de cullerades de l'allioli negat. 





Jo ara ja feia molt que no en menjava i m'he emocionat!  ♥ Han sortit molt bones!!

I per acompanyar-les... doncs uns moniatos al forn amb un rajolí d'oli, un polsim de sal, uns pistatxos i una mica de formatge parmesà. De luxe!! 





M'ha agradat fer les galtes perquè jo encara no n'havia fet mai ni tampoc tenia previst posar-m'hi ja que això sí que és de les poques menges catalanes que en Reto prefereix no menjar PERÒ... les ha provat! I ja m'ha dit que no me les menjaré pas sola☻ I sí, ja sé que em repeteixo però han sortit molt tendres i saboroses. Ens posarem les botes!!

I, si voleu veure alguna que altra variant, doneu un cop d'ull a les receptes de les meves companyes que també són d'excel·lent! 

La Cristina des de Comemos a las 3
La Rosa des de Un toque de canela
La Beatriz des de 2 mandarinas en mi cocina
La Margarita des de Acibechería
La Palmira des de Come conmigo, el blog de Palmira
La Rosalía des de RossGastronómica
La Sofía des de Mil Ideas Mil Proyectos
La Conxita des d'El pot petit

15 comentaris:

  1. Buen plato y buena salsa te ha quedado, de lujo total.

    Besos

    ResponElimina
  2. Han quedat molt tendres i això de ficar-les directament al forn m'ha agradat molt! Per les mateixes raons que les que dius :o)
    M'agraden més les galtes de vedella però ha casa han deixat els plats ben nets, el meu marit s'ha tornat molt català de paladar amb els anys!!!
    Petons i a per la propera recepta!
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola reina! Vaig a mirar les teves que ja les he pre-visualitzades al Facebook i fan molt bona cara! En Reto s'ho menja tot (no em puc queixar) però el tema de les galtes, els peus, les orelles,... li fan un xic de respecte encara ;D
      Una forta abraçada!

      Elimina
  3. Es una carn que m'agrada molt, sempre queda tendra i amb molt bon sabor.
    El forn es perfecte quan no tens gaire temps d'estar al costat de la cassola. T'han quedat molt bé i amb bona companyí, els moniatos i el all-i-oli negat.
    Petons.

    ResponElimina
  4. Noia quin plat mes bó !!!! Sempre fas que em faci la boca aigua, hummmm ara mateix em menjaría un plat de las tevas galtes per dinar.
    Molts petonets i fins el proper repte
    Rosa

    ResponElimina
  5. Que rico Dolors!!!! El toque de la cerveza un gran acierto! Apetecible del todo. Buen trabajo!!! Un beso enorme!!!!

    ResponElimina
  6. Mmmmmm.....m'agraden molt les galtes! Cuinades com tu ens les has preparat han de ser una autèntica delícia!
    Petonets, Dolors!
    Olga

    ResponElimina
  7. Menuda salsita y que ricas se ven, de buena gana me las comía de nuevo, besos
    Sofía

    ResponElimina
  8. Una receta para repetir más veces. Me das pan y dejo el plato limpio.
    Bss

    ResponElimina
  9. Una receta que gusta si o si.Esta buenísima tu propuesta, bien gustosa y melosa. En casa somos fan de la galtes.
    petons

    ResponElimina
  10. Hola Dolors. Esto es una de las cosas que tengo pendiente hacer. Y es que las carrilleras de cerdo las he comido, aunque no eran al horno sino guisadas, pero nunca las he preparado.
    Creo que, por el aspecto que tienen estas que has hecho al horno, estoy seguro de que te han salido de rechupete.
    Espero que hayas disfrutado de estos días.
    Que tengas un buen fin de semana.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  11. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. Naturalment volia dir CARN de porc.
    Sorry

    ResponElimina
    Respostes
    1. Conxita, has esborrat el missatge anterior i ara no sé què vols dir :))) PERÒ vaja... sí... la carn de porc... ;D

      Elimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)